



# Republic of the Philippines Department of Education Region VI – Western Visayas DIVISION OF AKLAN

Arch. Gabriel M. Reyes St., Kalibo, Aklan



November 21, 2017

#### UNNUMBERED DIVISION MEMORANDUM

### WORLD VISION AND SMART COMMUNICATIONS DYNAMIC LEARNING PROGRAM TRAINING

TO: Chief Education Supervisors
 Education Program Supervisors
 Senior/Education Program Specialists
 Public Schools District Supervisors/Principals/Head Teacher In-Charge of the District Concerned
 Public Elementary, Secondary and Integrated School Heads Concerned
 All Others Concerned

- 1. Attached herewith is the letter from World Vision Development Foundation, Inc. regarding the "Invitation for Dynamic Learning Program Training sponsored by World Vision Development Foundation, Inc. and Smart Communications" which is self-explanatory.
- 2. Encouraged to participate the said event are teachers invited as stipulated in the attached list. Participation shall be on voluntary basis only.
- Participation to this activity is subject to the No-Disruption-of-Classes
  Policy provided under DepEd Order No. 9, s. 2005 entitled, "Instituting
  Measures to Increase Engaged Time-on-Task and Ensuring
  Compliance Therewith."
- 4. Travel expenses to be incurred shall be charged against local funds subject to the usual accounting and auditing rules and regulations.

- 5. For more information, kindly contact Arch. Parel, Senior Education Program Specialist (SrEPS) at mobile number +63 998 562 7582 or at email address master05386600@iCloud.com.
- 6. Immediate dissemination of this Memorandum is desired.

FOR THE SCHOOLS DIVISION SUPERINTENDENT:

JOSE NIRO R. NILLASCA

Education Program Supervisor In-Charge, Office of the Assistant Schools Division Superintendent In-Charge of the Division

Encl.: As stated

To be indicated in the Perpetual Index under the following subjects:

CAMPAIGN PROGRAM



November 13, 2017

**Dr. Ernesto F. Servillon, Jr., MNSA**Assistant Schools Division Superintendent
OIC-Office Schools Division Superintendent
DepEd – Division of Aklan

**Subject:** Invitation for Dynamic Learning Program Training sponsored by World Vision Development Foundation, Inc. and Smart Communications

Dear Sir:

Christian Greetings!

WVDF, in its intent to pursue and promote the well-being of children, is currently implementing the Technical Program on Education with Child Protection which hopes to Contribute to the functional literacy of children. To ensure the sustainability of our programming, we engage the community and different stakeholders to promote local ownership and community participation.

On this coming Dec. 4-8, 2017, World Vision Development Foundation Inc., in partnership with Smart Communications will host a training on Dynamic Learning Program to equip WVDF staff and the Deped partners on how to address contextual challenges in the delivery of learning and instruction using **DYNAMIC LEARNING PROGRAM MODEL**.

As one of our partners in Education Program, we would like to invite the following teachers (please see appendix for the list of names) to be one of the participants of the said training.

We will shoulder only the training expenses (food, accommodation within the duration of the training) of the teachers including their airfair. The rest of the travel-related expenses will be shouldered by the sending agency.

Should there be clarifications you may contact me through these contact details: <u>jebanrel\_ortega@wvi.org</u> and/or via SMS at: 09399313080.

We are hoping for your favorable action hereon.

Thank you and God bless!

Sincerely,

JEBANREL BORTEGA
Area Program/Team Leader, Aklan
WVDF



#### LIST of TEACHERS INVITED from Aklan:

#### I. EVAN C. REGALADO

OIC- Principal, District of Batan

#### 2. NORMINA REFOL

Master Teacher II, Mother-Tongue Coordinator District of Altavas

#### 3. OLIVER SULAT

Teacher III, Habana Elementary School

#### 4. JONEBETH INDADANO

English Coordinator, Malinao Central Elementary School

#### 5. LOVELLA FULGENCIO

District English Coordinator District of Tangalan

#### 6. Mrs. IVY I. CIPRIANO

Head Teacher II
District of Kalibo I

#### 7. Mrs. JUVINNA DELA CRUZ

Master Teacher I, Numancia Integrated School District of Numancia

aktokokok



a. Objective: To equip WVDF staff and Education partners with technical competencies in Effective Literacy and Life Skills Education Programming through Dynamic Learning Program Model that can serve as an alternative mode in the delivery of school instruction in challenging context especially during emergencies and other causes of class disruption.

#### b. Program Schedule

Day I: December 5, 2017: Stephen Jilloca- OD

Time	Duration	Particulars	In Charge
8:00 AM- 8:30 AM	30 min	Praise and Worship Devotion	AP Aklan 2
8:30 – 8:45 AM	I5 min	Orientation and Briefing	DLP facilitators
8:45 – 9:45 AM	60 min	Session 1: Immersion/Simulation Activities as a DLP student  Participants will be divided into small groups. They will be asked to do the activities given to the students.	DLP facilitators
9:45 – 10:00 AM	I5 min	Break	
10:00 – 11:00 AM	60 min	Session 2: Immersion/Simulation Activities as a DLP Teacher	DLP facilitators
I I:00 AM – 12:00 NN	60 min	Session 3: CVIF-DLP Orientation I	DLP facilitators
12:00 NN - 1:00 PM	60 min	Lunch	
I:00 – 2:30 PM	90 min	Session 4: CVIF-DLP Orientation II	DLP facilitators
2:30 – 3:00 PM	30 min	Break	



3:00 – 4:30 PM	90 min	Check Point/Conference	
4:30 - 5:00 PM	30 min	Wrap-up	OD

Day 2: December 6, 2017: Juliet Melindo/Maia Marie Silagan- OD

Time	Duration	Particulars	In Charge
8:00 – 8:30 AM	30 min	Praise and Worship  Devotion	AP Western Samar
8:30- 8:50 AM	20 min	MAPEH Day Orientation	DLP Facilitators
8:50 – 9:50 AM	60 min	Session 5: MAPEH Class Immersion/Simulation Activities Part I	DLP Facilitators
9:50 – 10:00 AM	10 min	Break	
10:00- 11:00 AM	60 min	Session 6: MAPEH Class Immersion/Simulation Activities Part II	DLP Facilitators
I I:00 AM - I:2:00 NN	60 min	Session 7: LAS Writing	DLP Facilitators
12:00 NN - 1:00 PM	60 min	Lunch	
1:00 – 2:30 PM	90 min	Session 8: Parallel sessions  DLP vs ALS  How to Implement DLP in schools (preferably for principals and other officials)  Successes and Challenges of a DLP Teacher	DLP Facilitators



3:00 – 4:30 PM 90 min Check Point	2:30 – 3:00 PM	30 min	Break		
4:30 _ 5:00 PM	3:00 – 4:30 PM	90 min	Check Point		
7.30 – 3.00 (1) 1 30 (1) 1 (1) 20 (1) 1 ac	1:30 – 5:00 PM	30 min	Wrap-up	OD/ DLP Facilitators	

Day 3: December 7, 2017: Aklan 2- OD

Time	Duration	Particulars	In Charge
8:00-8:30AM	30 min	Praise and Worship  Devotion	AP Antique 3
8:30-9:20 AM	50 min	Open Forum	DLP Facilitators
9:20 – 10:20 AM	60 min	Session 9: Immersion/Simulation Activities as a DLP Facilitator	DLP Facilitators
10:20 - 10:30 AM	10 min	Break	
10:30 – 12:00 NN	130 min	Session 10: Peek at Learning Physics as One Nation	DLP Facilitators
12:00 NN - 1:00 PM	60 min	Lunch	
1:00 - 2:30 Pt1	90 min	Check Point/conference	
2:30 – 3:00 PM	30 min	Break	
3:00 - 4:00 PM	60 min	Wrap-up	OD/ DLP Facilitators